Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok Öreghegyről

2008.12.06

 

Sóskút határában terül el a község egyik régi, és legnagyobb szőlőhegye. E területet olyannyira kedvelt módon itt is Öreghegynek nevezték el, és természetesen már évszázadok óta szőlőtermesztésre használták. A régi idők eredményes munkájának bizonyítéka a nagy statisztikus, Fényes Elek 1841-ből származó leírása, mely szerint Sóskútnak „… van hires bort termő szőlőhegye, erdeje, vízimalma ’s igen jó kőbányája”.
Az egykor szebb napokat megélt régi szőlőhegy fokozatos átalakuláson megy keresztül. Az ország keleti felétől eltérően, ahol egyre erősödő népesség- és lakosságszám átrendeződés zajlik, addig itt, a főváros vonzáskörzetéhez tartozó területen nagy mértékű lakosságkoncentrálódás megy végbe.
Sóskút belterületéhez hasonlóan a biai út melletti-, illetve a régi belső öreghegyi részekre egyre többen költöznek ki. Sorban alakulnak át a régi présházak és hétvégi házak lakóházakká, és egyre több az új építésű, nagyméretű családi ház is. A folyamat egyrészt szomorú, másrészt egyben örvendetes is. Szomorú, mert egyre kevesebb a szőlőként vagy gyümölcsösként megművelt telek, egyre kevesebb a rendeltetésszerűen kihasznált pince, egyre kisebb a mezőgazdaságilag hasznos terület. Ráadásul manapság az Európai Unió is a szőlők kivágását szorgalmazza, és a jelenkori vásárlási szokások sem kedveznek a gyümölcstermesztésnek. Örvendetes azonban talán az, hogy a régi telkek újra benépesülnek, és élettel telik meg az ősi szőlőhegy.
Nyilvánvalónak kell lennie, hogy az új „telepesekre” új feladatok és kötelességek is hárulnak. Nem tehetik meg, hogy az Öreghegyet csakis a kizárólagos magántulajdonuknak tekintik, úgy, mint ha az egy ma oly divatos, elzárt lakópark lenne. Így tehát a régi tulajdonosokat sem tekinthetik betolakodónak. A hegyen számos olyan telek és pince van, amelynek gazdája nem tartózkodik ott az egész évben, hanem csak alkalomszerűen jár ki. Területeiket senki sem tekintheti szabad prédának! Még akkor sem, ha az nincs magas kerítéssel körbe véve (mint ahogy ez szokássá vált az utóbbi időkben, jelezve ezzel a magyarországi közállapotok helyzetét és az állampolgárok bizalomvesztett mentalitását is).
A telkek védelméről természetesen a bűnüldöző hatóságoknak, valamint utólagosan az igazságszolgáltatási szerveknek kellene gondoskodniuk, azonban ez, ismerve a jelenlegi állapotokat, már-még nem működik. A helyi közigazgatásnak szintén megvan a jogköre az ingatlanok védelmére: mégpedig az ún. birtokvédelmi eljárás. Sajnos a mai sóskúti közigazgatás nem hogy nem törekszik a kényes helyzetek megoldására, hanem gyakran még növeli is a bajt.
A pincék egyre nagyobb mértékben váltak kihasználatlanná, gyakori, hogy teljesen üresen állnak. E öreghegyi pincék, présházak, valamint a hozzájuk tartozó egyéb tárgyi emlékek kiemelten fontos részét képezik a múlt értékeinek, és sajátos egyediséget kölcsönöznek e tájnak. Pusztulásukkal egy olyan kor értékei mennének veszendőbe, amelyek pótolhatatlanok és a táji adottságaikban egyediek. Megóvásukhoz nem szükségeltetik hatalmas pénzösszeg, hanem csupán a tudatos odafigyelés.
Meg kell akadályozni az ostoba rövidlátásból vagy a szándékos rongálásból adódó pusztulásukat.

Keresztes Csaba
 

A mappában található képek előnézete Öreghegyi képek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sóskút

(Keresztes Csaba, 2010.04.30 13:47)

Tegnap (2010. április 29-én) kint voltam az öreghegyi pincémnél és mit látok? P. Imre szomszéd a telkén lévő köveket nemes egyszerűséggel átdobálta az én területemre.
Egy önkormányzati képviselő!
Ez valami hihetetlen taplóság és egyben kisstílűség - ami egyben jellemzi a sóskúti képviselőtestületet is. Az illető személye az egész testületre szégyent hoz.
Innen üzenem Könignek, hogy pestiesen szólva ciki a csatlós-képviselője.

öregehegy

(hegylakó, 2009.02.17 15:13)

Én a szemétlerakásoktól vagyok felháborodva, de rendesen, konténer mellett óriási kupacok, gumiégetés, egyebek. Hát, bizony működik a polgárőrség, mint az állat!

oreghegy

(soskutipolgar, 2009.02.03 08:07)

Aha, bizony így van ez: ráadásul mikor megcsinálták (akarom mondani: kijavították) az utat, azóta az autósok senkire és semmire sem figyelve döngetnek a szűk utakon...